Açık Hava Türk Tarih Müzesi
Denizli Büyükşehir Belediyesinin ecdadına sahip çıkıp, değerlerini gelecek nesillere aktarmak için 12 yıldır kazı ve restorasyon çalışmalarını sürdürdüğü İlbadı Mezarlığı'nda Denizli'nin Türk yurdu olmasında büyük önemi bulunan Mehmet Gazi Türbesi'nde restorasyon çalışması başlatıldı. Beylikler, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde Denizli'ye hizmet eden ecdadın ebedi istiratgahı olan İlbadı Mezarlığı'nda son dönemde Türk tarihi bakımından çok önemli eserler keşfedildi. Bu kapsamda Denizli Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Bürosu'nun (KUDEB) yürüttüğü kazı çalışmaları sonucu elde edilen veriler ışığında 800 yıllık Mehmet Gazi Türbesi ve burada bulunan zaviyenin restorasyon projesi Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı. Kurulun onay vermesinin ardından 1210 yılında şehit düşen Mehmet Gazi Türbesi ve buradaki zaviyede restorasyon çalışması başlatıldı.
Açık Hava Türk Tarih Müzesi
Denizli'nin Türkler tarafından fethinden sonra mezarlık olarak kullanılmaya başlanan İlbade Mezarlığı'nda ecdada ait çok değerli eserlerin bulunduğunu kaydeden Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, "Burada 12 yıldan fazladır çalışma yürütüyoruz. Bu bölgede namazgah ve zaviye gibi birçok yapıya ulaştık. Binlerce mezar taşımızı tercüme edip kayıt altına aldık, zarar görenleri restore ettik. Burası bizim Açık Hava Türk Tarih Müzemiz. Yediler Türbemizi restore edip gelecek nesillere aktardığımız gibi inşallah Mehmet Gazi Türbemizi de restore edip koruma altına alacağız. Denizli'yi bize yurt eden ecdadımıza sahip çıkıp eserlerini korumayı sürdüreceğiz, bu değerlerimizi gelecek nesillerimize aktaracağız" dedi.
Mehmet Gazi Türbesi
İlbade Mezarlığı 2. paftada bulunan Mehmed Gazi Türbesi ve avluda yapılan kazı çalışmaları sonucunda alanın 3 farklı dönemde kullanıldığı tespit edilmiştir. 1210 yılında Dere Tekke mevkiinde şehit düşen Mehmet Gazi buraya defnedilmiş, türbe yapıldıktan sonra çevresine savaşta şehit olan diğer askerlerin gömüldüğü mezarlardan çıkan ok uçlarından anlaşılmıştır. İlk döneminde hazire olarak kullanılan alanın daha sonra Beylikler Dönemi’nde avlusunda bulunan mekanların eklendiği ve zaviye olarak kullanıldığı belirlenmiştir.