Denizli’de 208 Önder Çiftçi Üretimde Yeni Modele Geçti
Denizli’de 208 Önder Çiftçi Üretimde Yeni Modele Geçti
Denizli Merkez Ziraat Odası, Denizli’de tarımsal üretimin kalitesini ve çeşitliliğini artırmak amacıyla yürüttüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Global Gap eğitimlerini tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan üreticilere törenle sertifikalarını dağıttı. Oda Başkanı Hamdi Gemici, Denizli’de tarımsal üretimin, pazarlamanın, kalitenin iyi tarım uygulamaları global sertifikasyonla olumlu bir değişime doğru ilerlediğini belirterek, sertifikaları almaya hak kazanan üreticileri kutladı.
Denizli Merkez Ziraat Odası Konferans Salonunda gerçekleşen sertifika dağıtım törenine Vali Yardımcısı Turan Atlamaz, Merkezefendi Kaymakamı Adem Uslu, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya, HAY-KOOP Başkanı Mehmet Varol, denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ve 2018 yılı İyi Tarım Uygulamaları ve Global Gap eğitim programlarına katılan üreticiler yer aldı.
“TARIMSAL ÜRETİMDE ÇAĞI YAKALAMALIYIZ”
Denizli’nin tarımsal üretimi, çeşitliliği ile önemli bir tarım kenti olduğunu hatırlatan Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi, “Ziraat Odası olarak her zaman çiftçimizin, üreticimizin yanındayız. Tarımsal üretimde kalite, ürün çeşitliliği ve pazarlama anlamında eğitimin önemi de açık. Oda olarak çiftçimize İyi Tarım Uygulamaları ve Global GAP kapsamında eğitimlerimizi sürdürüyoruz. Çünkü tarımsal üretimde marka olmak için çağı yakalamak zorundayız. İyi Tarım Uygulamaları, çevre, insan, havyan sağlığına zarar vermeyen bir üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenelebilirlik ve sürdürebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan tarımsal üretim şeklidir. İyi Tarım Uygulamaları sertifikasına sahip ürünün; kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik kalıntılar içermediği, çevreyi kirletmeden ve doğal dengeye zarar vermeden üretildiği; üretimi sırasında insan, işçi ve diğer canlıların olumsuz etkilenmediği; üretildiği ve tüketildiği ülkelerin tarımsal mevzuatına uygun olarak üretildiği anlaşılır.
Oda olarak 2018 üretim yılı içerisinde uyguladığımız iyi tarım uygulamaları ve global sertifikasyon eğitiminin sonuna geldik.
Eğitimlere katılarak yeni bir dönemi kendileri için açan üreticilerimizi kutluyorum” dedi.
“DENİZLİ’DE YENİ BİR AKIM BAŞLADI”
Denizli’de İyi tarım Uygulayan çiftçi sayısı ve arazi durumunu paylaşan Gemici, “Şu an itibariyle 208 üreticimiz iyi tarım uygulamaları kapsamında eğitimlerini tamamladı. 54’ü tıbbi aromatik bitkileri, 154’ü de meyvecilik üzerine. 12 bin 850 dekar alanda 208 çiftçimiz iyi tarım uygulamaları kapsamında üretimine devam ediyor. Üreticimiz aldıkları sertifikaları 29 marta kadar da tarım ilçe müdürlüğüne teslimat edecek. Oraya teslim edilen her belge bakanlığın sistemine girmiş olacak. Dolayısıyla da iyi tarım desteklerinden faydalanabilmek için icmalleri oluşturulacak. Çiftçimize verilecek olan 2018 yılındaki iyi tarım destekleri de icmalden sonra askıya çıkacak. Bakanlığımız tarafından hesaplarına aktarılacak. Çiftçilerimize destek olacak. Girdilerinde kendilerine desteği hissettirecek. Global GAP ta ise sertifikaya ayrı bir destek yok. Dijital ortamda paylaşılan global gap sertifikasyon numarası ile dışarıdaki ihracatçıların tedarikçi ve uluslararası firmaların görmesini sağlayacak. Bizim pazarımızın önünü açacak. Global Gap üreticimizin adeta yeşil pasaport olacak” dedi.
Gerçekleşen konuşmaların ardından çiftçiler sertifikalarını protokol üyelerinin elinden aldı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.