Çal’dan Çağa Uzanan Dev Adım

Çal ilçesinin sorunlarının, çözüm önerilerinin, sahip olduğu potansiyellerin ve ilçeyi ileriye taşıyacak stratejilerin tartışıldığı çalıştaya; çok sayıda akademisyen, kamu kurum temsilcileri, meslek kuruluşu temsilcileri ve özel sektör temsilcileri ile vatandaşlar katılım sağladı.

Çal Kaymakamı Ahmet Baz, Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Turan Karadeniz, ilçe protokolü ve vatandaşların katılımıyla gerçekleştirilen açılış programındaki konuşmalarında Çal Kaymakamı Sayın Ahmet Baz: “Çok değerli akademisyenler, kamu kurumu temsilcileri, meslek kurumu temsilcileri ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek olan çalıştayın sonunda açıklanacak sonuç raporu, Çal’ın anayasası konumunda olacaktır. Bu sayede, bizden sonra gelecek yönetimler Çal’ın sorunlarını görüp, bu sorunların çözümü için katkıda bulunabileceklerdir” şeklinde konuştu. Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan ise yaptığı konuşmasında, “çalıştayımızın bilimsel alanda Çal’ın kalkınması için bir kırılım olacağına ve ilçemizi bir ileri seviyeye taşıyacağına inanıyorum” şeklinde çalıştayın önemini vurguladı.

Çalıştayın ilk oturumunda “Tarım” başlığı konuşuldu. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli’nin moderatörlüğünde yürütülen ve Pamukkale Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Yücel, Pamukkale Üniversitesi Çal Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Aysel Yeşilyurt Er, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Hakan Bolat, Çal İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Ali Vardal, Çal Ziraat Odası Başkanı Ahmet Haşim Çil’in katılımıyla gerçekleştirildiği ilk oturumda; Çal’ın tarımsal üretimi ve sorunları, çözüm önerileri, geliştirilebilecek yönleri, potansiyelleri tartışma ve soru-cevap yöntemiyle değerlendirildi.

 

İkinci oturumda “Turizm ve Tarih” konu edilerek, Çal’ın sahip olduğu tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerinin yanı sıra, yapılan kazılarla gün ışığına çıkarılan arkeolojik değerleri, sahip olduğu turizm potansiyeli ve gastronomi kültürü değerlendirildi. Pamukkale Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Bertan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumda; Çal’da kazı çalışmalarını yürütmekte olan Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fulya Dedeoğlu Konakçı ve İzmir Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Erim Konakçı, Pamukkale Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Balık, Denizli İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Hayrullah Akgün, TÜRSAB Bölge Başkanı Turan Köseoğlu, Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Gazi Murat Şen, Aybay Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Aybay, Deta Danışmanlık Turizm Destinasyonu Uzmanı Ahmet Benek, ÇALSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Atılsın ve Çal Bağ Yolu Temsilcisi Seray Kocaemre yer aldı.

Çalıştayın ikinci gününün ilk oturumunda “Eğitim, Kültür ve Sanat” konuşuldu. Gelişmişliğin temel taşlarını oluşturan bu konular Çal özelinde değerlendirilmiş, genel bir fizibilite yapılmış ve geleceğe yönelik stratejiler geliştirildi. Oturum, Pamukkale Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fatma Taşkın Ekici ve Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Genç’in moderatörlüğünde; Pamukkale Üniversitesi El Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca ve Çal İlçe Milli Eğitim Müdürü Yakup Aksoy’un katılımıyla gerçekleştirildi. Günün ikinci oturumunda insan yaşamında önemli bir yer tutan “Sağlıklı Yaşam, Bağımlılıkla Mücadele ve Spor” konu başlıkları tartışıldı. Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Topuz’un moderatörlüğünde yürütülen oturumda; Pamukkale Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ummuhan Baş Aslan, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Nurhan Meydan Acımış, Pamukkale Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Bülent Ağbuğa, Pamukkale Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Şehmus Aslan, Denizli İl Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer İlman, Çal Gençlik ve Spor Müdürü Tayfur Öztepe, Çal Toplum Sağlığı Merkezi Temsilcisi Hande Yılmaz yer aldı.

İkinci günün son oturumunda ise “Vizyoner, Dinamik Kamu ve Yerel Yönetim Stratejileri”nin konu edildiği, Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Mısra Ciğerci Öztepe, Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Tolgahan Aydıner’in katılımıyla; uluslararası örnekleriyle yenilikçi yönetim sistemleri, yönetim ve yönetişim konuları değerlendirildi.

Üç Gün Süren Çalıştay, Yedi Oturum ile Tamamlandı

Üçüncü günün ilk oturumu “Sanayi, Ticaret, Markalaşma, Kurumsallaşma” başlığıyla Denizli İhracatçılar Birliği Ar-Ge ve Organizasyon Şube Müdürü Şadiye Baykent, Halil Öztürk Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Marka Tasarım Uzmanı İlkay Günebakan, ÇALSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Atılsın’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Oturumda, yerel esnafın rekabet gücünün artırılması, organize sanayi bölgesinin uygulanabilirliği ve sürdürülebilirliği,  ulusal ve uluslararası rekabette markalaşmanın önemi vurgulandi.

Çalıştayın son oturumunda ise  “Kırsal Kalkınma, Sürdürülebilirlik, İstihdam, Tersine Göç Stratejileri” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. TARSİM – Türkiye Tarım Sigortaları Merkezi Genel Müdürü Bekir Engürülü’nün moderatörlüğünde yürütülen panele; Pamukkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Nihal Yayla, İş-Kur Denizli Şube Müdürü Sedat Çolmon’un katıldı. Devlet destekli tarım sigortaları sistemi, ülkemizin tarım sektöründeki yeri ve önemi hakkında bilgilendirmelerin yapıldığı panelde, ekonominin güçlenmesinde kırsal kalkınmanın gerekli olduğu belirtilerek, halkın refahını amaçlayan kırsal kalkınma sağlandığında tersine göçün de mümkün olabileceği vurgulandı. 

Üç gün devam eden ve yedi oturumun gerçekleştirildiği çalıştayda konuşulan, tartışılan bütün konular değerlendirilip sonuç raporu şeklinde ilan edileceği bildirildi. Çal ilçesi için geliştirilecek stratejik planlamalar ve uygulama planları içerisinde de yer alacak olan çalıştay çıktıları; ilerleyen günlerde ihtiyaç duyulması halinde eğitim, toplantı, seminer, konferans gibi faaliyet ve uygulamalara da kaynak teşkil edecek.

Ayrıntılı bilgi için: www.caldancaga.org