Ar-Ge Projesine Katılan Tüketicilere Ödül
Horizon 2020 kapsamında Avrupa Birliği tarafından desteklenen ADM Elektrik Dağıtım’ın Smarter EMC2 Projesi’nde sona geliniyor.
Bilimsel ve teknolojik temelin güçlendirilmesi, endüstriyel rekabetin desteklenmesi ve ülkeler arası işbirliğinin teşvik edilmesi gibi amaçları olan HORIZON 2020, Ar-Ge ve inovasyon projelerinin desteklendiği dünyanın en büyük sivil araştırma programıdır. Programla uzun süreli ve büyük bütçeli projeler desteklenmektedir.
Proje dâhilinde ülkemizde gerçekleştirilen saha uygulamalarından en kapsamlı ve en büyüğü şirketin hizmet bölgesi olan Aydın, Denizli ve Muğla illerinde gerçekleştirildi. Böylece ADM Elektrik Dağıtım’dan hizmet alan büyük endüstriyel ve ticari özelliğe sahip kullanıcılar, projenin katılımcıları arasında yer almış oldu.
Enerji Sektöründe Çok Uluslu Ar-Ge Projesine İmza Attılar
ADM Elektrik Dağıtım Şirketi ile beraber; Smarter EMC2 Projesi’nin ortakları arasında Türkiye’den Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER), Yunanistan’dan Intracom Telecom, İletişim ve Bilgisayar Sistemleri Enstitüsü, HEDNO Elektrik Dağıtım Ağı Operatörü ve OTE (Yunan Telekomünikasyon Şirketi), İngiltere’den Durham Üniversitesi ve FLE (Fujitsu Avrupa Laboratuvarları), Portekiz’den Porto Bilgisayar ve Sistem Mühendisliği Enstitüsü, İtalya’dan Thales Uluslararası Sivil ve Savunma Fabrikası, Danimarka’dan ise Aalborg Üniversitesi yer aldı.
Proje, Ülkemizde Alanında İlk Olma Özelliği Taşıyor
ADM Elektrik Dağıtım Şirketi’nin yine bir ilki başararak gerçekleştirdiği proje kapsamında; tüketiciler, enerji tedariği sağlayan firmalar ve elektrik dağıtım hizmeti sunan şirketlerin dahil olduğu organize bir akıllı şebeke modeli oluşturuldu. Bu aşamada Avrupa Birliği kurumlarının belirlediği akıllı şebeke yol haritasının değerlendirilmesi ve standartların oluşturulmasına katkı sağlanması da hedeflendi.
Kullanıcılar, Üretim ve Tüketim Dengesinde Kilit Rol Oynuyor
Şirketten alınan bilgilere göre elektrik enerjisinin henüz gelişmekte olan yeni yöntemlerle kısıtlı miktarda depolanabiliyor olması; elektrik üretim, iletim, dağıtım sisteminde talep edilen enerji miktarı ile üretilen enerji miktarının sürekli ve anlık olarak aynı düzeyde olmasını zorunlu kılıyor. Elektrik tüketimi ihtiyacının zamanla değişimi ise önemli ölçüde üretim kapasitesinin sürekli olarak hazır bulundurulmasını zorunu hale getiriyor. Bu sorunu çözmek için üretim kapasitesi ile tüketim arasındaki dengeyi kurabilmek amacıyla, kullanıcıların aktif olarak katılımının sağlanması ve yönetilmesi önemli rol oynuyor.
Bu aşamada, alanında bir ilki gerçekleştiren proje kapsamında entegre iletişim teknolojileri yardımıyla akıllı hale getirilen elektrik şebekesine bağlı katılımcıların tüketim rejimleri anlık olarak izlenmeye başlandı. Ayrıca yenilenebilir enerji kaynakları ve dağınık üretim tesisleri de sürece dahil edildi.
Projenin Ödül Töreni 3 İlde Gerçekleştirildi
ADM Elektrik Dağıtım Şirketi tarafında Aydın, Denizli ve Muğla illerinde projeye destek veren tüketicilere özel ödül töreni gerçekleştirildi. Tüketicilerle bir araya gelen ADM ve GDZ Elektrik Dağıtım Şirketleri Yatırımlardan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Ahmet Bayramoğlu, kullanıcıların proje aşamasında önemli bir rolü üstlendiklerini vurguladı. Kullanıcılara teşekkür plaketlerini ve hediyelerini kendisi takdim etti.
DENİZLİ HABER - HABERLER - HABER DENİZLİ - DENİZLİ HABERLERİ - DENİZLİKENTHABER