ÜNLÜ YAZARIN MİRASI SAHİPSİZ KALMASIN

DENİZLİ GÜNCEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 10.04.2019 - 15:24, Güncelleme: 10.04.2019 - 15:45 4103+ kez okundu.
 

ÜNLÜ YAZARIN MİRASI SAHİPSİZ KALMASIN

Denizli'nin yetiştirdiği ünlü şair, araştırmacı,gazeteci, yazar Tahir Kutsi Makal'ın Acıpayam'da doğup büyüdüğü evinde depremde hasar gören evler arasında olduğu tespit edildi.
Denizli'nin yetiştirdiği önemli değerlerden biri olan şair, araştırmacı,gazeteci, yazar Tahir Kutsi Makal'ın 1937 yılında doğup büyüdüğü Denizli'nin Acıpayam ilçesinde bulunan evinin depremde hasar gördüğü tespit edildi. 20 Mart 2019 tarihinde Acıpayam'da meydana gelen 5.5 şiddettindeki depremin ardından ilçenin bazı mahalle ve köylerinde 5oo'e yakın evde hasar tespiti yapılmıştı. Yapılan tespitlerin ardından vatandaşlar hayatına cadırlarda devam etmek zorunda kalmıştı. Bölgeyi ziyaret eden bazı vatandaşların ise yazarın evini merak edip gitmesiyle o evinde hasar gören evler arasında olduğu ortaya çıktı. Vatandaşlar yazarın evinin bir miras olduğunu ve bu mirasa sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.  Tahir Kutsi Makal Kimdir? Lise eğitiminin ardından İstanbul'da gazetecilik okuyan Makal, meslek yaşamına Denizli Gazetesi'nde başladı. Daha sonra, Tan, Yeni Gazete, Dünya, Vatan, Ekspres, Tasvir, Son Havadis, Her gün, Ortadoğu, Güneş, Sabah gazetelerinde köşe yazarlığı ve muhabirlik, editörlük, yayın yönetmenliği gibi birçok işte çalıştı. Ayrıca birçok derginin yönetmenlik ve yazarlığını yaptı. Gazetecilikle ilgili olarak çeşitli ödüller aldı. 1962'de "yılın gazetecisi" seçildi. Röportaj, Öykü, şiir, roman, araştırma ve röportaj alanlarında çok sayıda kitap yazdı. "Kamyon" adlı romanıyla Peyami Safa Roman Ödülü'nü, "Karadon" adlı kitabıyla da T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Öykü Ödülü'nü kazandı. İnönü Üniversitesi tarafından "Fahri Doktora" unvanıyla onurlandırıldı. Yazarın Başlıca Eserleri Fakir İşi (Şiirler - 1957) İçgöç (Röportajlar - 1964 Acı Yol (Röportajlar - 1964) Köylü Gözüyle Avrupa (Gezi - 1965) Anadolu'da Türk Mührü (1971) Meydan Dayağı (Roman - 1977) Delitay (Öyküler - 1982) Kamyon (Roman - 1979) Al Kırbayı Eline (Günlük Gazete Fıkraları - 1978) Benim Benim O Benim (Aktüel İnceleme - 1987) Karadon (Öyküler - 1987) Babanız Yine Aşık Çocuklar (Şiirler - 1987) Öpkü (Şiirler - 1997)
Denizli'nin yetiştirdiği ünlü şair, araştırmacı,gazeteci, yazar Tahir Kutsi Makal'ın Acıpayam'da doğup büyüdüğü evinde depremde hasar gören evler arasında olduğu tespit edildi.

Denizli'nin yetiştirdiği önemli değerlerden biri olan şair, araştırmacı,gazeteci, yazar Tahir Kutsi Makal'ın 1937 yılında doğup büyüdüğü Denizli'nin Acıpayam ilçesinde bulunan evinin depremde hasar gördüğü tespit edildi. 20 Mart 2019 tarihinde Acıpayam'da meydana gelen 5.5 şiddettindeki depremin ardından ilçenin bazı mahalle ve köylerinde 5oo'e yakın evde hasar tespiti yapılmıştı. Yapılan tespitlerin ardından vatandaşlar hayatına cadırlarda devam etmek zorunda kalmıştı. Bölgeyi ziyaret eden bazı vatandaşların ise yazarın evini merak edip gitmesiyle o evinde hasar gören evler arasında olduğu ortaya çıktı. Vatandaşlar yazarın evinin bir miras olduğunu ve bu mirasa sahip çıkılması gerektiğini vurguladı. 

Tahir Kutsi Makal Kimdir?

Lise eğitiminin ardından İstanbul'da gazetecilik okuyan Makal, meslek yaşamına Denizli Gazetesi'nde başladı. Daha sonra, Tan, Yeni Gazete, Dünya, Vatan, Ekspres, Tasvir, Son Havadis, Her gün, Ortadoğu, Güneş, Sabah gazetelerinde köşe yazarlığı ve muhabirlik, editörlük, yayın yönetmenliği gibi birçok işte çalıştı. Ayrıca birçok derginin yönetmenlik ve yazarlığını yaptı. Gazetecilikle ilgili olarak çeşitli ödüller aldı. 1962'de "yılın gazetecisi" seçildi. Röportaj, Öykü, şiir, roman, araştırma ve röportaj alanlarında çok sayıda kitap yazdı. "Kamyon" adlı romanıyla Peyami Safa Roman Ödülü'nü, "Karadon" adlı kitabıyla da T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Öykü Ödülü'nü kazandı. İnönü Üniversitesi tarafından "Fahri Doktora" unvanıyla onurlandırıldı.

Yazarın Başlıca Eserleri

  • Fakir İşi (Şiirler - 1957)
  • İçgöç (Röportajlar - 1964
  • Acı Yol (Röportajlar - 1964)
  • Köylü Gözüyle Avrupa (Gezi - 1965)
  • Anadolu'da Türk Mührü (1971)
  • Meydan Dayağı (Roman - 1977)
  • Delitay (Öyküler - 1982)
  • Kamyon (Roman - 1979)
  • Al Kırbayı Eline (Günlük Gazete Fıkraları - 1978)
  • Benim Benim O Benim (Aktüel İnceleme - 1987)
  • Karadon (Öyküler - 1987)
  • Babanız Yine Aşık Çocuklar (Şiirler - 1987)

Öpkü (Şiirler - 1997)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizlikenthaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.